Blog besøg:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    danish flag english flag german-flag french flag

Besøg i alt

Google+ profil: 450.244 visninger.                                                                                 
Besøg Louises YouTube profil:
youtube.com/c/louisebuggelaermann
Günter Wewel - O wie will ich triumphieren
(Mozart, Entführung aus dem Serail) 1994



rsz 1rsz 1rsz cicero 0215 seite 001 1267686 r707   
Forlaget Amadeo/Webshop

   rsz 1rsz 1rsz cicero 0215 seite 001 1267686 r707

author-louise-bugge-laermann.blogspot.com                                                                                                 Anmeldelser m.m.: www.forlaget-amadeo.com

Tilmeld dig vores nyhedsbrev                                                                       Instagramikon      Goodreadsikon      yahoobuzzsymbol      googleplusikon      Stumbleuponikon      Newsvineikon      Tumblrikon      Deliciousikon      Twitterikon      Facebookikon      Pinterestikon      Youtubeikon      RedditIkon      Email-Icon
Kør ned for at læse teksterne                                                                                                                                                                                                       Vi arbejder på resten



Saint Sulpice
test test

Mozarts mor, Anna Maria Walburga, f. Pertl, døde 3. Juli 1778,
og blev bisat fra Saint Sulpice, men hvor er hendes grav?

Cavaillé-Coll-orglet er fra 1862.
klik her for at høre resten


                                                                                                                               skrmbillede 2014-05-23 kl. 11.38.02 skrmbillede 2014-05-23 kl. 11.38.11                        skrmbillede 2015-03-30 kl. 15.08.29

En kraftfuld kvinde.


En kraftfuld kvinde 
Af Sonja Sabinsky


Louise Bugge Laermann har skrevet en historisk romanbiografi om Constanze Mozart, der giver et noget andet billede af den store komponists hustru end vi er vant til at få serveret.

Godt begyndt

-Der må være grænser for, hvad de døde skal finde sig i! Louise Bugge Laermann sætter spændet fast i det viltre røde hår, og talen går som trommestikker. Hun viser rundt i den 450 kvadratmeter ejendom et par stenkast fra havet i Nordsjælland.

Biblioteket er hun tydeligvis mest stolt af. Hendes hænder kærtegner bogryggene. De fleste på tysk.

Det var da også, da Louise Bugge Laermann boede i Tyskland, at hun begyndte at interessere sig for den østrigske komponist Wolfgang Amadeus Mozarts hustru, Constanze Mozart.

-Constanze er en af de mest udskældte kvinder måske lige bortset fra Haydns kone. De fleste biografier om Mozart nedgør hende. Man fremstiller hende som et egoistisk menneske, en dårlig mor, hun elskede ikke Mozart, var ham utro, og hun brugte alt for mange af de penge, han efterhånden kom til at tjene. En helt urimelig dom, mener Louise Bugge Laermann, der de seneste 10 år har studeret Mozart og hans tid.

I begyndelsen troede hun, at hun skulle skrive en bog om den store komponists søster Nannerl, men efterhånden som hun gravede sig ned i stoffet, dukkede Constanze frem. Hun ville skrives. Eller Louise Bugge Larmann ville skrive om hende. Rejse hende fra den onde sladder. Give hende et mere retfærdigt eftermæle. Resultatet kan læses i Louise Bugge Laermanns romanbiografi "Constanze Mozart".

Romanbiografien begynder med, at den stærkt svækkede 80-årige Constanze skriver indbydelser til opførelsen af Mozarts "Requiem" i anledning af hans 50-års dødsdag. Det sætter gang i minderne, der blandet andet tæller ni års ægteskab med et af verdenshistoriens største musikalske genier. Men som så mange andre genier gjaldt det også for Mozart, at samtiden havde langt mindre sans for hans format, end eftertiden har haft.


Godt erotisk liv
Mozart var aldrig blevet den store komponist, han blev, hvis ikke han havde haft Constanze ved sin side, mener Louise Bugge Laermann;

-Hun var uundværlig. Mozart var meget viril, og han havde aldrig udholdt at leve med en kvinde, der slog korsets tegn, før han sneg sig ned i sengen hos hende. Constanze elskede det erotiske liv, og det var uvurderligt for Mozart og hans arbejde. Men hun var også et praktisk menneske. Hun fik deres økonomi til at hænge sammen, men hun var først og fremmest hans store kærlighed og omvendt.

>Mozart havde alle instrumenter, alle stemmer med mere fuldt færdige inde i sit hoved, før han skrev dem ned på papiret.

Selve nedskrivningen var et træls slavearbejde for ham, og som regel bad han sin hustru om at sætte sig ved siden af bordet og fortælle lidt sladder fra byen. Hendes stemmes melodi beroligede ham.

-Constanze kom fra et meget musikalsk hjem, og vi ved, at hun selv sang ganske kønt og spillede lidt. Hun havde utvivlsomt talenter, som aldrig blev udviklet. Hun fødte seks børn, hvoraf de fire døde. Mozart og Constanze flyttede 11 gange på ni år, og hun led af stærke gigtsmerter. Ikke noget nemt liv, fastslår Louise Bugge Laermann.


Til Danmark
Det blev til ni års ægteskab med Mozart, der døde i 1791 kun 35 år gammel.

Den danske diplomat Georg Nikolaus Nissen blev Constanzes nye mand. Et par lykkelige år i Wien blev brat afbrudt af Napoleons indtog og plyndring af byen.

 Constanze fulgte Nissen til Danmark, men livet i det krigshærgede København, som englænderne havde bombet, blev ikke let. Der var dog lyspunkter blandt andre komponisten Weyse og familien Rahbek i Bakkehuset på Frederiksberg.

 -Danmark var et kulturchok for Constanze. Hun havde levet i Wien, der var fuld af opera, musik - en glædens by. Så kom hun til København, der var dybt provinsiel. På Det Kgl. Teater havde man en direktør der hadede opera. Vi havde ganske vist en opera, men havde ingen stemmer. Mozarts opera "Don Juan" spillede en enkelt aften på teatret, så blev den taget af plakaten.

Men Constanze var en overlever, så hun lod sig ikke kue af situationen i det nye land, men da hendes ægtemand foreslog, at de rejste tilbage til Wien for at skrive en biografi om Mozart, vr hun ikke sen til at pakke og komme af sted.
Constanze Mozart overlevede også sin anden ægtemand og døde som 80-årig i 1842 i Salzburg:

-Det har været utroligt spændende at arbejde med den epoke. Jeg har været nede i hver eneste lille detalje. Constanzes liv reflekterer et århundrede fuld af omvæltninger. Det gælder politisk, religiøst og kulturhistorisk - men det gælder også kvindelivet.

 Constanze blev ikke brændt på bålet, men hun blev hånet - som så mange andre stærke og selvstændige kvinder er blevet det. Sandheden er mangekantet, men jeg håber, at jeg har skildret hende mere sandfærdigt, mere nuyanceret end de beskrivelser, der ellers findes af hende.


Fakta:
Louise Bugge Laermann er født i København og har boet i en række europæiske lande. Blandt andet i tyskland, hvo rhendes ægtemand stammer fra. Hun har studeret litteratur og privatlivets kultur.

 Hun er foredragsholder og har skrevet en lang række artikler til aviser og tidsskrifter. Hun har været PR-medarbejder på Det Radikale Venstres Presseburau på Christiansborg og teaterkritiker for den radikale provinspresse. De seneste ti år har hun researchet livet med og omkring Constanze Mozart.